Natiunile din intreaga lume isi imbunatatesc jocul in lupta impotriva schimbarilor climatice, chiar daca presedintele Trump a anuntat recent retragerea SUA din Acordul de la Paris. Si in ciuda acestei miscari nesabuite, primarii americani, liderii de stat, oficialii judeteni, guvernatorii, marile companii si milioane de cetateni din intreaga tara, ne-au promis ca sunt in continuare implicati in ceea ce priveste acordul si sustin obiectivul de limitare a incalzirii globale la 2 grade Celsius.

Scopul este simplu. Dioxidul de carbon este cel mai puternic inamic al climei. Se elibereaza cand petrolul, carbunii si alti combustibili fosili sunt arsi pentru energie – energia pe care o folosim pentru a ne incalzi casele, masinile si smartphone-urile. Folosind mai putin, putem reduce propria noastra contributie la schimbarile climatice, economisind totodata si bani, limitand in acelasi timp incalzirea globala.

Cum putem opri incalzirea globala pas cu pas

Iata cateva de moduri usoare si eficiente, pe care fiecare dintre noi le poate face :

Energie regenerabila

Alegeti o companie de utilitati care genereaza cel putin jumatate din puterea sa de la vant sau solar si care este certificata de Green-e Energy, o organizatie care vizeaza optiunile de energie regenerabila. Daca acest lucru nu este posibil pentru dvs., aruncati o privire la factura dvs. electrica; multe utilitati afiseaza acum alte modalitati de a sprijini sursele regenerabile pe declaratiile si site-urile lor lunare. Pentru alte articole si subiecte interesante vizitati adevărul.ro.

Economisiti energie

„Caldura si racirea cladirilor sunt printre cele mai mari utilizari ale energiei”, spun specialistii in domeniu. Intr-adevar, incalzirea si climatizarea reprezinta aproape jumatate din consumul de energie la domiciliu. Puteti face spatiul dvs. mai eficient din punct de vedere energetic prin etansarea curentilor de aer si asigurandu-va ca acesta este izolat in mod corespunzator. De asemenea, puteti solicita credite fiscale federale pentru multe imbunatatiri eficiente energetic la domiciliu.

Investiti in aparate eficiente din punct de vedere energetic

De cand au fost implementate pentru prima data la nivel national in 1987, standardele de eficienta pentru zeci de aparate si produse au scos din aer 2,3 miliarde de tone de dioxid de carbon. Este vorba de aceeasi cantitate ca si poluarea anuala cu carbon, care a crescut cu aproape 440 de milioane de masini. „Eficienta energetica este cel mai ieftin mod de reducere a emisiilor”. Cand faceti cumparaturi pentru frigidere, masini de spalat si alte aparate, cautati eticheta Energy Star. Va va spune care sunt cele mai eficiente.

Reduceti deseurile de apa

De asemenea, economisirea apei reduce poluarea cu carbon. Asta pentru ca este nevoie de multa energie pentru pompare, caldura si tratarea apei. Deci, faceti dusuri mai scurte, opriti robinetul in timp ce va spalati dintii si treceti la dispozitivele si aparatele cu eticheta WaterSense.